Förlovningsringar kan se ut på olika sätt och beroende på den tradition som man själv känner igen så kan man skaffa förlovningsringar utan att ha satt ett datum för bröllop. För många så symboliserar förlovningsringarna mest att man har blivit lite mer seriösa i sitt förhållande, och inte nödvändigtvis att man faktiskt tänker gifta sig. Det här är förstås inte den ursprungliga idén med förlovningsringar och om man vill gå enligt de flesta regler för förlovningsringar så ska man ha någon slags tanke om när bröllopet ska stå då dessa ringar skaffas.
Ibland så är det bara kvinnan som får en förlovningsring. Det här är då oftast en slät ring som sedan ska kombineras med vigselringen. Om man gillar tanken om att båda ska ha förlovningsringar så kan man alltid skaffa två släta guldringar till förlovningen. Mannen kan sedan få en ny ring till vigseln eller behålla samma ring fast med en inskription om vigselns datum.
För kvinnan som vill ha två ringar så gäller det förstås att passa ihop dessa på rätt sätt. Om man skaffar förlovningsringar i guld så blir det snyggast om vigselringarna även de är i samma nyans. Alternativet är att man har separata ringar för förlovning och vigsel, men då kanske man kommer att sakna sin förlovningsring då den ska bytas ut mot vigselringen.
Precis hur man vill göra med sina förlovningsringar väljer man förstås själv. Om man håller en lysningsfest så presenterar man både förlovningsringar och datum för bröllopet och det här är en fin tradition som de flesta kan uppskatta.