Bygga

Man kan bygga ett högt hus för att få bättre utsikt och även mer plats. Om man köpt en mindre tomt så kan detta kompenseras med ett hus som har minst 2 plan. Det är dock viktigt att förstå att man måste ta reda på vad som är tillåtet vad gäller höjden på huset. Den här informationen kan man få från sin kommun och den bör finnas med i en detaljplan för ett hus.

Hur högt man kan bygga beror mycket på hur området ser ut. Ibland kan man ha fria händer, men med många grannar så är det alltid så att det finns ramar för höjd och design på huset. Ibland kan man ändå få till lite mer höjd genom att utnyttja tomtens speciella egenskaper. För att inte hamna i en situation där ens drömhus inte passar tomten man har så är det bra att satsa på tomten först och sedan anpassa huset.

Man kan också få en hel del tips och råd vad gäller höjden på ett hus om man pratar med en duktig husleverantör. Den som bygger nyckelfärdiga hus vet en hel del om vad som gäller i olika områden och vad som är praktiskt möjligt med den budget man har. Alternativet är att bygga hus helt enligt egen plan och på en plats där det är mer fritt vad gäller höjd och stil. Detta kan vara möjligt då man till exempel bygger ett eget sommarhus på en enslig plats, men knappast då man vill bygga på tomt i närheten av en storstad.

Det är också viktigt att tänka på hur det blir rent praktiskt att bo på flera våningsplan. Om man har tänkt att bo i samma bostad länge så ska man beakta att det förr eller senare blir tröttsamt att klättra upp och ner varje dag.

Leave a Reply